Biografie Loes Velter, Dans je expressie.

Loes VelterMijn basiskennis heb ik opgedaan aan de Sociale Academie en vervolgens aan de Theaterschool in Amsterdam. Hier heb ik dansexpressie en jazzdans gestudeerd. Daarnaast heb ik in het binnen- en buitenland veel trainingen gevolgd over de thema’s body awareness en development movement. Na mijn dansopleiding heb ik mij verdiept in verschillende cultuurdansen, waaronder de Afrikaanse dans (Ghana) en de flamenco. De essentie van bewegen heb ik gevonden in de primitieve dans: de dans en het bewegen als activiteit voor verdieping en bewustwording. Deze essentiële vorm van bewegen vond ik bij  Trainingen van Katrien de Waele in België. Van hieruit heb ik 15 jaar workshops gevolgd bij de 5 ritmes van Gabrielle Roth.

In 2008 werd ik geraakt door Movement Medicine van Ya'Acov en Susannah Darling Khan. (bewegen is een medicijn) . www.schoolofmovementmedicine.com. Deze bewegingen en dansvormen zijn voor mij zeer authentiek van vorm waardoor er meer levensenergie vrij komt. In mijn werkzaamheden met kinderen heb ik in 2010 de bewegingspedagogiek van Sherborne eigen gemaakt. De bewegingspedagogiek van sherborne  en Movement Medicine vormen hierdoor een geweldige combinatie in het werken met kinderen. http://www.sherborne.nl
In 2016 heb ik de apprenteship-training professionele teacher-training afgerond bij Movement Medicine in Engeland onder leiding van Ya'Acov en Susannah Darling Khan.

Mijn jarenlange ervaring strekt zich uit van groepsleidster voor moeilijk opvoedbare kinderen tot dansdocent voor het basis-, voortgezet- en bijzonder onderwijs.
Daarnaast heb ik voor verschillende doelgroepen talloze workshops verzorgd. In de loop van de tijd heb ik ook allerlei projecten ontwikkeld. Zo heb ik in samenwerking met de stadsschouwburg Eindhoven het dansproject “Sporen” geproduceerd. En samen met Kwabena Osei heb ik in Ghana een schoolproject voor zeer kansarme kinderen opgezet. www.humanity-foundation.com.

Momenteel werk ik als dansdocent en danstherapeut voor verschillende kunstcentra en voor het speciaal- en basisonderwijs. Ook bied ik workshops aan voor volwassenen en kadertrainingen voor peuterleidsters. Daarnaast beweeg ik in gezinnen, waarbij ik mij richt op kinderen met een stoornis en/of met gedragsproblemen. Vanuit mijn praktijk verzorg ik ook ervaringsgerichte dans- bewegingssessies voor ouder en kind. Het pad dat ik heb afgelegd heeft mij uiteindelijk teruggebracht bij de dansexpressie waarin Movement Medicine een geweldige drijfveer is geworden.
Al mijn kennis en ervaringen heb ik nu samengebundeld in het creëren van mijn eigen dansontwerp:
dans(je) expressie